Sute de mii de francezi din peste 200 de oraşe au ieşit ieri în stradă pentru a protesta împotriva politicilor economice ale lui Sarkozy.Aproape 65% din trenuri şi o treime din zborurile de pe aeroportul Orly au fost anulate după ce opt uniuni sindicale din Franţa au intrat în grevă. Creşterea numărului şomerilor şi închiderea a tot mai multe fabrici au început să-i îngrijoreze pe sindicaliştii francezi care vor cu orice preţ să obţină noi negocieri cu guvernul de la Paris.
Ei îi cer preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, să majoreze salariului minim pe economie, să crească impozitele pentru cei bogaţi şi să renunţe la planurile de a disponibiliza dintre angajaţii sectorului public.
„Acesta nu este un protest de o zi. Am făcut propuneri dure şi guvernul trebuie să ne dea răspunsuri serioase“, a afirmat reprezentantul uniunii CFDT, Francois Chereque, citat de AFP.
Protestul naţional de ieri, care a scos în stradă sute de mii de francezi din peste 200 de oraşe, a perturbat mersul trenurilor şi zborurile de pe aeroportul Orly din Paris. Aproximativ 65% din trenuri nu au circulat, iar o treime din zboruri a fost anulată. Acesta este al doilea protest naţional din ultimele două luni, din Franţa.
Două milioane de şomeri
Numărul şomerilor a ajuns deja la două milioane de persoane, iar rândurile celor fără un loc de muncă se va îngroşa anul acesta cu încă 350.000 de persoane, arată estimările. La proteste au participat angajaţi din sectoarele auto, energie, bancar, farmaceutic, dar şi din retail. Jumătate din profesorii de şcoală primară au intrat în grevă.
Reacţie „inadecvată“
La sfârşitul lunii ianuarie, când a avut loc ultimul protest naţional şi peste un milion de francezi au ieşit pe străzi, Sarkozy a fost forţat să ofere reduceri fiscale de 2,6 miliarde de euro şi aju