In conditiile in care Lehman Brothers se lupta sa supravietuiasca anul trecut, pe 11 septembrie existau circa 32,8 milioane de actiuni ale bancii vandute prin tranzactii in lipsa fara acoperire si nedecontate in termenul legal de trei zile, conform datelor SEC, organismul de supraveghere a pietei americane de capital si Bloomberg, de peste 57 de ori mai mult decat varful de 567.518 tranzactii esuate atins cu un an in urma. SEC considera aceste asa-numite nelivrari de tranzactii in lipsa fara acoperire o strategie care poate fi folosita pentru a manipula pietele. „Aveam o alta denumire pentru astfel de cazuri in Brooklyn: frauda", spune Harvey Pitt, fost presedinte al SEC.
Desi comisia a primit aproximativ 5.000 de plangeri cu privire la tranzactii in lipsa fara acoperire in perioada ianuarie 2007 - iunie 2008, nu s-a luat niciun fel de masura, conform unui raport publicat recent de David Kotz, inspector general in cadrul agentiei.
Dupa ce banca de investitii cu o istorie de 158 de ani s-a prabusit pe 15 septembrie, anuntand datorii de 613 miliarde de dolari, fostul director executiv al acesteia, Richard Fuld, a declarat ca astfel de tranzactii in lipsa fara acoperire au stat la baza colapsului firmei.
Membrii Comitee on Government Oversight and Reform nu au acceptat aceasta explicatie.
Totusi, modelul de tranzactionare ce reiese din datele SEC pe 2008 indica faptul ca acest gen de tranzactii au contribuit la prabusirea atat a Lehman Brothers, cat si a Bear Stearns, ce a fost achizitionata de JPMorgan Chase.
„Astfel de tranzactii grabesc prabusirea actiunilor si pietelor aflate deja in declin", arata Ted Kaufman, senator american, unul din sustinatorii unui proiect de lege care ar obliga SEC sa reinstaureze regula „uptick", ce preintampina asa-numitele raiduri bear, in care prin vanzari short succesive preturile erau impinse in jos.