Proprietarii încearcă să salveze din investiţii pe timp de recesiune. Imposibilitatea de continuare a planurilor lansate anii trecuţi dă naştere la noi operaţiuni imobiliare. Sute de metri pătraţi de construcţii au rămas fără finalizare, pentru că proprietarii nu îşi mai permit să îşi ducă până la capăt proiectele. Nimeni nu mai cumpără aceste proprietăţi, aşa că singura soluţie rămâne încercarea de a le închiria.
Deşi imobilele nu sunt terminate, proprietarii încearcă să le închirieze pe post de hale industriale sau depozite. O astfel de structură, sub formă de hală cu etaj şi parcare, situată pe strada Amurgului din Timişoara, îşi aşteaptă încă potenţialii chiriaşi.
Ea include un spaţiu de 700 de metri pătraţi de hală şi 1.000 de metri pătraţi de parcare. Proprietarii încearcă să închirieze spaţiul cu şase euro pe metru pătrat, dar sunt dispuşi să lase din preţ, pentru că, pe timp de criză, totul este negociabil. „Nu ne mai aşteptăm să vindem nimic, aşa că încercăm să închiriem construcţia”, a spus proprietarul Septimiu Coroian.
Chiriile sunt în picaj
Comparativ cu restul spaţiilor industriale din oraş, chiria depăşeşte preţurile medii, întrucât condiţiile de creditare devin tot mai aspre, iar lichidităţile, tot mai puţine. Potrivit unui studiu realizat de Agenţia Sedako, nivelul chiriilor din capitala Banatului a scăzut în ultimele luni cu 40 de procente.
Astfel, închirierea unei hale cu o suprafaţă cuprinsă între 800 şi 3.000 de metri pătraţi a ajuns să coste doar 3-4 euro pe metru pătrat lunar. „Pe piaţă există tot mai multe spaţii industriale şi de depozitare disponibile”, a spus Puiu Bălan, agent Sedako.
Astfel, Calea Şagului, Calea Lugojului şi zona Freidorf rămân deshise pentru noi chiriaşi din domeniul industrial. Tot mai mulţi dintre aceştia au ales relocarea, pentru că doreau s