Zeci de milioane de actiuni Fondul Proprietatea isi schimba in fiecare zi proprietarul, fara sa existe reguli precise care sa-i protejeze pe cumparatori sau vanzatori sau date oficiale privind pretul la care se realizeaza tranzactiile.
Un simplu contract de vanzare-cumparare si completarea unui formular la Depozitarul Central sunt formalitatile pe care trebuie sa le realizeze cei care vor sa cumpere sau sa vanda actiuni Fondul Proprietatea.
Absenta unei piete transparente pentru tranzactionarea titlurilor si a unui pret oficial face ca aceia care le tranzactioneaza sa-si asume riscuri foarte mari.
Potrivit datelor din piata, in ultimele saptamani, titlurile Fondului au ajuns sa se tranzactioneze la preturi de 7-8% din valoarea nominala, cu mult sub valoarea de piata a activelor fondului.
Atat reprezentantii fondului, cat si cei ai Depozitarului Central, unde se face transferul actiunilor, spun ca nu pot da informatii despre preturile la care se tranzactioneaza titlurile.
"Nu avem mijloacele formale care sa ne permita sa vorbim despre valoarea la care se tranzactioneaza titlurile", a declarat Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea. Ea sustine insa ca actionarii sunt informati si ca iau deciziile de vanzare in cunostinta de cauza.
"Sa nu va imaginati ca actionarii Fondului Proprietatea sunt niste batranei care nu inteleg ca pretul la care se vand titlurile Fondului sunt rezultatul dintre cerere si oferta. Indiferent de cat de mica este valoarea la care se tranzactioneaza titlurile, actionarii sunt constienti ca vand titlurile la o valoare sub cea contabila, iar noi, conducerea Fondului, nu putem impiedica acest lucru", spune Lulache.
Si cei care tranzactioneaza actiuni spun ca pretul este dictat de cerere si oferta, dar si de ceea ce se intampla pe Bursa, unde sunt listate cateva dintre cele mai impor