Eficienţa şi rapiditatea cu care a fost judecat şi condamnat austriacul pot fi un model pentru îndreptarea greşelilor şi a lipsei de coerenţă din justiţia română. Josef Fritzl, tatăl incestuos inculpat pentru omor prin neglijenţă, sclavie, viol, sechestrare şi incest, este condamnat la închisoare pe viaţă şi la internare psihiatrică, după numai patru zile de proces. În România, un criminal care şi-a recunoscut fapta, precum Cătălin Ciuparu, autorul „crimei din Berceni”, cum a fost denumită de presă, se află încă, la un an de la incident, în arest preventiv, iar în procesul său abia s-a ajuns la audierea primilor martori. Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: AFP Photo
1 /.
Fapt. În Austria, un proces cu mulţi martori şi implicaţii economice majore s-a judecat pe parcursul a nouă luni şi a devenit, în opinia publică naţională, etalon pentru o cauză aflată în dezbatere juridică o vreme îndelungată. În România, procesul „BID”, spre exemplu, s-a judecat şase ani, interval „suficient” pentru ca faptele incriminate să fie, până la urmă, prescrise.
Fapt. În Austria, termenele se dau consecutiv, în fiecare zi, de la începerea procesului, iar judecătorul nu are voie să amâne cauza mai mult de o lună. În România, într-o proporţie covârşitoare, încă de la primul termen, magistraţii decid amânarea judecării, pe motiv de lipsă a apărării sau necitarea tutu ror celor implicaţi.
Fapt. Şi în Austria, şi în România, există o problemă legată de numărul mare de dosare în lucru, comparativ cu numărul procurorilor şi al ju decătorilor angajaţi în sis tem. Cu toate acestea, ziariştii austrieci afirmă că cea mai lungă pe rioadă pe care se poate întinde judecarea unui dosar standard este câteva luni.
Mecanismul unui model
Corupţia, procedurile judiciare greoaie şi lipsa de independenţă a magistraţilor sunt doar câteva dintre