„Cum ar fi ideal să arate zona peninsulară? Fără hambare deasupra blocurilor, acestea trebuie să fie mansardate, cu terase, cu mici localuri, să fie o zonă aerisită"
Directorul SC Proiect SA, Octavian Ruse, cel care s-a ocupat de o parte a studiului de fundamentare a masterplanului privind dezvoltarea zonei peninsulare a municipiului Constanţa ne-a vorbit despre cum va arăta, peste ani, zona veche a oraşului. „De bani depinde accelerarea sau stagnarea lucrărilor", susţine acesta.
„Zona peninsulară nu are cum arăta decât ca o zonă mediteraneană", a susţinut, optimist, directorul Proiect SA, unul dintre oamenii care au participat activ, încă din 1969, la dezvoltarea oraşului, asistând la toate transformările pe care urbea le-a avut în ultimii 40 de ani.
În 6 decembrie 2007, societăţii în discuţie i-a fost atribuit un contract în valoare de 230.000 lei pentru realizarea unui masterplan privind dezvoltarea zonei peninsulare a municipiului Constanţa. După un an, la 15 ianuarie 2009, aceleiaşi societăţi i-a fost atribuit un alt contract, de revizuire a studiului de fezabilitate, despre care societatea nu cunoştea prea multe detalii. „Se poate să se facă diferite modificări, căci s-a modificat şi legislaţia în domeniu, care e atât de fluentă, că nici nu mai ştii. La proiectele mari, fiecare PUG are în spate studii de fundamentare, e un domeniu care implică foarte multe studii geografice, istorice. În virtutea contractului, autoritatea contractantă trebuie să dea o temă. În funcţie de aceasta, noi vom negocia o sumă, un termen", a mai evidenţiat Ruse.
Visele primarului, cap în cap cu părerea specialiştilor
Primăria Constanţa are în vedere, de opt ani, reabilitarea integrată a Zonei Peninsulare Constanţa. Problemele legate de statutul juridic al imobilelor din partea istorică a oraşului, încă neclarificat de inst