La 130 de ani de la premiera mondială, una dintre cele mai frumoase opere ruseşti, „Evgheni Oneghin”, de Ceaikovski, va avea premiera mâine-seară atât în Capitala Cehiei, cât şi la Bucureşti. Sursa: Adriana Grand
Spectacolul este regizat de Andrei Şerban, la Teatrul Naţional din Praga, şi de Ion Caramitru, la Opera Naţională.
Libretul, inspirat dintr-un poem al lui Puşkin, este doar aparent simplu: Oneghin o îndepărtează pe Tatiana, fata care-l iubea nebuneşte, pentru o altă iluzie feminină. Mai târziu, Tatiana este cea care-l alungă, neacceptând să-l părăsească pe cel cu care s-a căsătorit între timp. „Ruşine, regrete, soartă nemiloasă!…”, rosteşte el, prăbuşindu-se, în acordurile muzicii.
„Va stârni discuţii”
Spectacolul „Evgheni Oneghin” revine pe scena Teatrului Naţional din Praga după 15 ani de la ultima reprezentaţie. De altfel, opera lui Ceaikovski a marcat debutul lui Andrei Şerban ca regizor de operă, în 1980, la Welsh National Opera, şi a fost reluată ulterior pe alte scene mari ale lumii.
„La peste 20 de ani după ce am debutat în operă cu «Oneghin», am revenit la acest subiect, cu o concepţie nouă, modernă şi destul de şocantă pentru publicul praghez, care, ca şi la Bucureşti, este destul de tradiţional, mai puţin obişnuit cu ideea că teatrul şi opera trebuie să oglindească viaţa adevărată”, a declarat regizorul Andrei Şerban . „«Oneghin» are loc azi în Rusia lui Putin. Vom avea o premieră care va stârni discuţii, care va fi controversată şi sigur nu va lăsa pe nimeni indiferent. Dorim să facem un pod de legătură între romantismul secolului al XIX-lea şi haosul secolului al XXI-lea”, a explicat regizorul pentru EVZ.
Romantism la discotecă
Scenografia şi costumele spectacolului de la Praga sunt semnate de Adriana Grand.
„Propunerea fiind a unei abordări