Un raport realizat de Institutul pentru o Societate Deschisă semnalează derapaje îngrijorătoare de la standardele jurnalistice ale televiziunilor est-europene. Un raport asupra peisajului audiovizual european, realizat de Institutul pentru o Societate Deschisă (un proiect al Fundaţiei Soros) şi prezentat miercuri la Bruxelles, semnalează derapaje îngrijorătoare ale televiziunilor şi radiourilor est-europene de la standardele jurnalistice.
Audiovizualul în Europa, mai ales în Est dar şi în Italia, se confruntă cu o „contra-reformă” – o reîntoarcere lentă spre un control politic făţiş, după perioada de după Războiul Rece, când liderii politici şi-au relaxat presiunile asupra televiziunilor şi radiourilor, avertizează acest nou raport (precedentul a fost publicat în 2005), intitulat „Televiziunea în Europa: mai multe canale, mai puţină independenţă”.
Profesioniştii, înlocuiţi de „mediocrităţi loiale”
Studiul realizat de Institutul pentru o Societate Deschisă şi analizat de portalul euobserver.com dezvăluie că numeroşi operatori audiovizuali publici se confruntă cu criza economică profund nepregătiţi şi incapabili de a îndeplini cerinţele unui serviciu public, în timp ce elitele politice se reîntorc la plasarea aliaţilor fideli în poziţii cheie, în deplină siguranţă că nicio penalizare a Uniunii Europene nu îi aşteaptă pentru că procedează astfel.
„Profesioniştii sunt treptat înlocuiţi de către mediocrităţi loiale”, nu se sfieşte să declare documentul, care mai adaugă că politizarea şi lipsa de fonduri subminează conţinutul cultural de calitate şi jurnalismul de tip critic. „Realităţile locale sunt eliminate din nou; pierdute în excesele seducătoare ale formatelor TV de tip reality; pierdute în programe dulcege şi nesănătoase care distrează; pierdute în ştirile care niciodată nu investighează şi niciodată nu iau atitudine;