Statul nu susţine niciunul dintre tipurile de asociere a fermierilor, dar se laudă în schimb că salvează economia cu o agricultură în perfuzii. Tot mai mulţi ţărani plâng după vremurile apuse ale CAP-urilor, în condiţiile în care aceştia nu-şi mai pot lucra terenurile reprimite de la cooperativă după 1989. În prezent, potrivit estimărilor făcute de sindicaliştii din agricultură, în România se află peste 3,5 milioane de hectare de pământ nelucrat din cele 15 milioane. „Era mult mai bine când erau CAP-urile, era mult mai organizat, toată lumea îşi muncea pământul şi nu mai rămânea ca acum, pârloage întregi nearate. Plus aveai o recoltă asigurată”, ne spune Ion Marin, ţăran din obligaţie (după cum se recomandă). Sursa: Călin Ilea
De aceeaşi părere sunt şi marii fermieri, care consideră că acum ar trebui reînfiinţate cooperativele de altădată, dar cu capital privat. „Cooperativele dinainte de 1989 nici nu trebuiau desfiinţate, acelea erau cooperative de tip privat, dar le făcuse Ceauşescu să fie sub control”, ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele federaţiei Agrostar.
Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii ar trebui să debirocratizeze toate procedurile să nu-i mai ceară omului mii de hârtii, mii de taxe şi de procese până iese asociaţia. „Respectiva asociaţie ar trebui susţinută cu facilităţi fiscale, şi dau câteva exemple - un TVA redus, impozitul pe teren să nu fie plătit timp de 3 ani”, ne-a mai spus acesta.
Ministerul nu pune mitraliera la tâmplă
Un reprezentant al Ministerului Agriculturii ne-a declarat că, în problema cooperativelor de altădată, ministerul nu mai poate face nimic. „Nu-i putem pune ţăranului mitraliera la cap şi să-i spunem să bage pământul într-o asociaţie. Ministerul nu-i mai poate ajuta cu nimic acum. Ei trebuie să se ajute singuri”, ne-a spus reprezentantul ministerului.
În