2009 este deosebit de important pentru România, deoarece acesta este anul în care trebuie definite Planurile de Management pe bazinele hidrografice. Ulterior, planurile bazinale vor fi ansamblate în Planul de Management Naţional, care, după aprobare, va constitui contribuţia românească la Planul Comun de Management al Districtului Internaţional al Fluviului Dunărea. „Astăzi (vineri - n.r.) s-a discutat planul, ce va fi supus dezbaterii publice astfel încât în 2009 să fie aprobat şi integrat în Planul Naţional“, a declarat Florin Stancu, prefectul judeţului Dolj, la o conferinţă organizată de Direcţia Apelor (DA) Jiu cu ocazia Zilei Mondiale a Apei (22 martie).
Sunt necesare investiţii de 750 de milioane de euro
În cadrul discuţiilor au fost identificate investiţiile care trebuie făcute în zonă.
„În multe localităţi, apa este infestată în proporţie de 80-90%. În jurul bazinului Jiu, sunt aproximativ 1,5 milioane de persoane şi 240 de localităţi. Numai pentru nevoile de alimentare cu apă în Dolj este nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro“, a explicat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Potrivit acestuia, masterplanul pentru apă va fi de 147 de milioane de euro, urmând ca unele oraşe mari să beneficieze de reabilitarea infrastructurii de alimentare cu apă.
De altfel, potrivit directorului DA Jiu, Marian Tălău, Direcţia are deja în derulare un proiect de monitorizarea nitraţilor şi nitriţilor pe Jiu.
În plus, s-a obţinut aprobarea Administraţiei Naţionale a Apelor pentru cercetare a apelor subterane şi pentru studii şi foraje în Dolj şi Gorj, pentru a şti care este situaţia acestora.
2009 este deosebit de important pentru România, deoarece acesta este anul în care trebuie definite Planurile de Management pe bazinele hidrografice. Ulterior, planurile bazinale vor fi ansamblate în Planul de Management Naţional, care,