Canada a devenit una dintre cele mai invidiate tari, sistemul sau bancar fiind considerat cel mai sigur din lume, avand in vedere ca statul nu a fost nevoit sa intervina pentru salvarea unei astfel de institutii.
Cel putin deocamdata. Analistii sunt de parere ca tara va fi, la randul ei, afectata de criza, dar cu intarziere, scrie The Guardian.
Presedintele american Barack Obama a laudat "robustetea" bancilor canadiene, iar autoritatile din Irlanda au spus ca iau in considerare restructurarea institutiilor de reglementare financiara dupa "modelul canadian".
Spre deosebire de Statele Unite sau Marea Britanie, guvernul canadian nu a intervenit financiar pentru a impiedica intrarea in faliment a sistemului bancar, iar Forumul Economic Mondial a situat bancile din aceasta tara pe prima pozitie din punctul de vedere al sigurantei.
De asemenea, potrivit prim ministrului canadian Stephen Harper (foto), piata de subprime este de doar 7 procente, fata de 22 de procente in SUA.
Insa analistii sustin ca nu ar trebui sa existe o "invidie" la adresa Canadei, aceasta aflandu-se intr-o situatie la fel de proasta ca Statele Unite. Rata somajului a crescut la 7,7%, mai mult de jumatate dintre someri fiind in regiunea Ontario, unde se afla centrul productiei din tara.
Mai multe companii majore din domeniul petrolului, vazut drept un motor principal de dezvoltare, au anuntat amanari sau anulari ale planurilor de extindere.
De asemenea, produsul intern brut real al Canadei a scazut cu 0,7 procente in 2008, comparativ cu 2007, adica un nivel asemanator celui din Statele Unite, de 0,8 procente.
In schimb, produsul intern brut nominal (care nu ia in considerare ajustarea preturilor) a scazut cu 13,4 procente in Canada, fata de doar 5,8 procente in SUA.
In aceste conditii, spun analis