Complexul maghiar al puterii
1. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, propune un nou Cod Penal, pentru care guvernul isi va asuma responsabilitatea. Va fi un act normativ mai bun, sau, asa cum se spune, mai permisiv, in privinta pedepselor si a faptelor incriminate, ba chiar unul care "omoara anticoruptia"?
- Judecand dupa opiniile persoanelor avizate in materie de drept penal, cum ar fi procurorul general Laura Codruta Kovesi si procurorul sef al DNA Daniel Morar, precum si al organizatiilor neguvernamentale specializate in problemele combaterii coruptiei si ale statului de drept, cum sunt Transparency International si APADOR-CH, proiectul de Cod penal (CP) inaintat de ministrul justitiei Catalin Predoiu este extrem de bland cu marii corupti, carora le reduce substantial pedepsele, astfel incat si pentru cazuri de mare coruptie, la nivel de demnitar, pedeapsa minima este tot de 1 an. Cum demonstra de altfel Daniel Morar, un demnitar corupt ar fi pedepsit, potrivit noului CP, la fel ca un "gainar marunt." O fi invocand ministrul Predoiu necesitatea unor pedepse reduse in spirit european, dar acestea nu sunt adecvate intr-o tara in care autoritatile "nu stapanesc fenomenul infractional", cum sustine Daniel Morar. Nici doamna Kovesi nu a fost de acord cu reducerea pedepselor aplicate faptelor de coruptie, amintind ca Romania este monitorizata de UE la capitolul combaterii coruptiei. Dupa cum stim, raportul preliminar al Comisiei Europene publicat in ianuarie a constatat o serie de neimpliniri la acest capitol.
Reducerea pedepselor pentru faptele de coruptie mai are insa un efect pervers si anume, reducerea termenelor de prescriptie - adica a termenului pana la care poate fi judecat un dosar. Daca acest termen este depasit fara ca judecatorii sa se fi pronuntat asupra cauzei, atunci acuzatul scapa de pedeapsa si nici nu mai poate fi judecat p