Românul a scăpat ca prin minune după ce s-a rătăcit şi a fost izolat trei zile în pustiu. Exploratorul român Alin Totorean se apropie de finalul expediţiei prin Australia. Călătoria a început la 31 decembrie 2008, iar întoarcerea la Bucureşti e programată pe 27 martie. Alin a ajuns cu avionul până la Sydney, de unde urma să parcurgă pe jos, prin Australia, circa 1.500 de kilometri. După cum am informat deja în paginile ziarului „Adevărul“, cel mai greu moment al călătoriei s-a consemnat la sfârşitul lunii ianuarie, când exploratorul a rămas izolat în deşertul din inima Australiei, la 22 de kilometri de oraşul Yulara.
Salvat cu elicopterul
După trei zile în care nu a avut nici hrană, nici apă, exploratorul a fost găsit de un elicopter al poliţiei şi transportat la spital. După ce s-a restabilit, Alin şi-a recuperat echipamentul abandonat printre nisipuri şi a reluat expediţia, cu o întârziere de două săptămâni.
Totorean şi-a modificat traseul programat iniţial şi a evitat satul de aborigeni Areyonga, întrucât nu avea autorizaţie de acces în acea zonă. Areyonga ar fi fost un punct important pentru aprovizionarea cu apă şi alimente.
Alin a fost nevoit să urmeze un traseu mai lung, prin localitatea Hermannsburg, a străbătut dealurile Petermann şi apoi s-a deplasat de-a lungul râului Finke, spre craterul de meteorit Gosses Bluff şi vârful Zeil.
Râul Finke este în general secat, dar din loc în loc se mai întâlnesc ochiuri de apă, care se poate bea după ce este filtrată şi apoi dezinfectată cu pastile de clorură de argint – aşa cum a procedat şi exploratorul român.
Craterul Gosses Bluff nu a mai fost însă atins, pentru ca ar fi necesitat cinci zile de drum special pentru aceasta, iar Alin Totorean era în întârziere. Pentru exploratorul român, principala hrană a fost o combinaţie de arahid