Din Patagonia, de la capătul lumii (unde a fost nu demult), spre al treilea pol al planetei. Cel al înălţimilor fără de sfârşit. Înspre albastrul infinit al lacurilor de cleştar în care s-au prăvălit munţii. Uriaşi reci scoborâţi din cer de privirile noastre. Prin obiectivul aparatului de fotografiat, al iubitorului de drumeţii.
O împărăţie din piatră acoperită de albul veşnic, sălaş al zeilor şi al vieţăţilor montane atât de scumpe la vedere călătorului de rând. Printre budişti şi hinduşi, între cei mai simpli oameni de pe planetă, nepalezii. În astfel de locuri a fost şi despre ele ne povesteşte artistul fotograf Mihai Moiceanu. Este o premieră românească absolută în ceea ce priveşte turul de fotografie. Moiceanu este primul şi singurul român care organizează astfel de expediţii, în scop artistic, în Himalaya. Povestea primei dintre acestea ne-a împărtăşit-o şi în ea am găsit descrieri interesante ale vieţii nepalezilor, nişte oameni cu totul şi cu totul deosebiţi, extrem de cinstiţi.
APUS EXTRAORDINAR. Moiceanu spune că Himalaya a fost una dintre ţintele sale încă din copilărie. El a descoperit de timpuriu muntele, dar şi fotografia, de altfel. "Mi-am dorit să văd Nepalul şi, pentru mine (e braşovean - n. red.), ca om de munte şi îndrăgostit până în vârful unghiilor de natură, a fost un moment extraordinar să văd un apus de soare fantastic pe cel mai înalt vârf al lumii, a fost unul dintre cele mai interesante momente ca trăire. O astfel de experienţă am mai avut doar undeva în Patagonia". Nepalul, ţară pe care a vizitat-o, este un loc cu contraste extraordinar de mari: în partea de sud e o câmpie, în nord - graniţa cu Tibetul - cele mai multe înălţimi mari din lume. Deşi este o ţară mică - o dată şi jumătate cât Moldova - are circa 20 de milioane de suflete. Având în vedere că suprafaţa Nepalului nu este foarte propice lo