Oscarul obţinut de Kate Winslet pentru rolul ei din acest film constituie o recunoaştere a dificultăţilor impuse de redarea portretului ambiguu al femeii care ascunde un dublu secret. Cinepremiere
Cititorul
Dramă
Acela de a fi fost paznic la Auschwitz şi de a fi analfabetă – motivul principal pentru care a ocupat o asemenea slujbă, singura ce i se oferea.
Aşa se explică de ce, înainte de a fi descoperită şi adusă în faţa justiţiei, adresează mereu adolescentului cu care are o relaţie sentimentală rugămintea de a-i citi ceva.
Pentru că e incapabilă să descifreze taina literelor scrise. Dacă ar mărturisi tribunalului condiţia ei de neştiutoare de carte, aceasta ar constitui o circumstanţă atenuantă, dar refuză să o facă din ruşine amestecată cu vină.
Dar şi fostul ei iubit, ajuns avocat, va avea partea lui de vină, întrucât i-ar putea uşura situaţia prin dezvăluirea adevărului de care îşi dă, în final, seama. Dar nu o face! Ca şi portretul eroinei, filmul rămâne ambiguu, unicul său atu fiind creaţia protagonistei, Kate Winslet.
Inimă de cerneală
Fantezie
Un legător de cărţi posedă darul magic de a insufla viaţă personajelor fictive din filele tipărite chiar atunci când le dă citire. Partea proastă este că, la rândul lor, personajele reale pot deveni prizoniere ale aceloraşi file tipărite.
Din păcate, realizatorii nu izbutesc să speculeze aşa cum trebuie o idee atât de incitantă. Puşi să dea replica insipidului Brendan Fraser în rolul principal, actori cunoscuţi, între care Hellen Mirren, nu prea se simt în largul lor.
Weekend cu mama
Dramă
Plecarea la lucru în străinătate a unui mare număr de români, pe lângă părţile bune – aportul valutar – a creat şi probleme, printre care cea a copiilor rămaşi