Guvernul nu va dispune, în urma negocierilor cu FMI şi CE, reducerea salariilor de bază şi a pensiilor, aşa cum s-a întâmplat în Letonia şi Ungaria, şi nici măsuri împotriva sistemului de protecţie a familiilor cu venituri reduse, au declarat, duminică, pentru Mediafax, surse guvernamentale, la finalul Comitetului Interministerial cu privire la asigurarea finanţării interne şi externe a României.
Condiţiile de acordare a unui împrumut extern, negociate în prezent de România cu FMI şi Comisia Europeană, pentru reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor, vor fi aplicate gradual, într-un interval de 3-6 ani, fără să fie diminuate salariile de bază şi pensiile. „Măsurile care prevăd reduceri ale unor cheltuieli şi creşteri de venituri bugetare, conform politicii deja anunţate de Guvern, vor fi luate gradual pe o perioadă cuprinsă între 3-6 ani, pe baza unui plan strategic cu măsuri clare de ajustări graduale ale economiei", au explicat sursele guvernamentale. „Salariile de bază nu includ însă şi sporuri salariale, o parte urmând să fie eliminate", au specificat sursele, citate de agenţia Mediafax.
Boc către prefecţi: „discutăm cu FMI şi CE în scop preventiv, nu pentru că am avea nevoie disperată de bani”
Tot duminică, premierul Emil Boc a explicat, duminică, prefecţilor, în cadrul unei videoconferinţe, că încheierea unui acord de împrumut cu FMI şi CE va avea doar un scop „preventiv”, şi nu pentru că România „ar avea nevoie disperată de bani”. Şeful Executivului a spus că prin acordul de împrumut se urmăreşte păstrarea cursului leu-euro la un nivel suportabil pentru economie şi populaţie şi relansarea creditării în România. Mai mult, Boc a spus prefecţilor că Preşedinţia, Guvernul şi Banca Naţională (BNR) discută cu băncile-mamă pentru menţinerea liniilor de creditare la nivelul filialelor din România şi pentru păstrarea în ţară a banilor obţinu