Comunităţile elene din Craiova şi Calafat au sărbătorit la Casa Studenţilor Grecii din Craiova şi din Calafat au adus astăzi pe scena Casei de Cultură a Studenţilor mărturii despre arta, cultura şi civilizaţia Eladei. Ansamblurile Irini, Irini junior şi Elevteria au dat viaţă dansurilor tradiţionale greceşti. În spectacol şi-au făcut loc poezii şi scenete, precum şi grupul româno-elen “Alitheea” al Şcolii nr. 9 “Petrache Poenaru” care a dăruit programul artistic premiat, în noiembrie anul trecut, cu locul I la Concursul Naţional pentru elevi “Diversitatea - o şansă în plus pentru viitor”, derulat sub egida Uniunii Europene. “Această distincţie a adus Alitheea şi pe scena spectacolului organizat în decembrie, la Bucureşti, cu ocazia Zilei Minorităţilor din România. A fost o mare bucurie, dar şi o onoare”, mărturiseşte Marijana Ianovici, directorul unităţii de învăţământ.
Elefteria i thanato – Libertate sau moarte
De ziua lor, grecii din Oltenia ţin, an de an, să reamintească motto-ul Revoluţiei de la 1821, prin care poporul elen s-a eliberat de sclavie. Se spune că silabele sintagmei «Elefteria i thanato / Libertate sau moarte» reprezintă cele 9 linii ale steagului Greciei.
“Marea Revoluţie a fost un uriaş efort de restabilire a demnităţii întregii naţiuni, 9 ani de lupte şi succesive victorii şi înfrângeri. Teodoros Kolokotronis, un mare revoluţionar, a spus că Dumnezeu şi-a dat semnătura pentru libertatea Elladei şi nu şi-o ia înapoi. Deşi suntem departe de ţara străbunilor continuăm să vorbim despre aceste lucruri, să păstrăm tradiţiile Elladei şi să le facem cunoscute pe plaiurile mioritice. România este a doua noastră patrie”, spune Evelina Ianovici, coordonator artistic, alături de Patricia Stănescu, a programului prezentat astăzi.
După dans, muzică, teatru şi poezie, a venit şi vremea mesei festive, încheiată