Potrivit Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, 20% dintre persoanele trecute de 60 de ani se plâng că suferă de constipaţie. Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii.
Constipaţia instalată în ore, zile sau săptămâni este definită ca acută, iar cea care persistă mai mult de trei luni, cronică. Constipaţia acută poate apărea după o perioadă de ani de zile în care organismul a avut un tranzit intestinal stabil. În acest caz se impun investigaţii speciale pentru depistarea cauzei.
În constipaţia cronică pot fi implicaţi stresul, dieta săracă în fibre, sedentarismul, bolile organice. Constipaţia se manifestă prin dureri de cap, ameţeală, anxietate, insomnie, scăderea poftei de mâncare, balonări. Se combate prin consumul de alimentele bogate în fibre sunt tărâţele de grâu, seminţele de in, boabele de fasole, mazăre, soia, fulgi de ovăz, musli cu fructe, seminţele de floarea-soarelui, merele, portocalele, consumul de lichide si miscare.
Potrivit Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, 20% dintre persoanele trecute de 60 de ani se plâng că suferă de constipaţie. Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii.
Constipaţia instalată în ore, zile sau săptămâni este definită ca acută, iar cea care persistă mai mult de trei luni, cronică. Constipaţia acută poate apărea după o perioadă de ani de zile în care organismul a avut un tranzit intestinal stabil. În acest caz se impun investigaţii speciale pentru depistarea cauzei.
În constipaţia cronică pot fi implicaţi stresul, dieta săracă în fibre, sedentarismul, bolile organice. Constipaţia se manifestă prin dureri de cap, ameţeală, anxietate, insomnie, scăderea poftei de mâncare, balonări. Se combate prin consumul de alimentele bogate în fibre sunt tărâţele de grâu, seminţele de in, boabele de fasole, mazăre, soia, fulgi de ovăz, musli cu fructe, seminţele de floarea-soarelui