O propoziţie ca o axiomă: drumurile publice din România ascund capcane nebănuite. Legislaţia naţională în domeniu poate fi însă, uneori, la fel de periculoasă şi absurdă. Sursa: Codrin Prisecaru
Blanka Petcu este unul din cei 20 de milioane de cetăţeni români. Medic stomatolog şi cadru universitar în cadrul UMF Târgu Mureş, domnişoara Petcu a suferit miercuri, 18 martie, un accident de circulaţie la ieşirea din localitatea Potigrafu, pe DN1, în timp ce se îndrepta spre Bucureşti. Până aici, nimic ieşit din comun. Povestea ascunde însă în spate câteva detalii semnificative.
“Eram singură în maşină. În jurul orei 17:30, după localitatea Potigrafu, la limita între judeţele Ilfov şi Prahova, un autoturism mi-a tăiat calea şi în încercarea de a evita impactul am pierdut controlul maşinii şi am ieşit de pe carosabil intrând în coliziune cu un copac de pe marginea drumului”, ne scrie victima. Sosită la faţa locului, Poliţia a consemnat datele evenimentului.
“Cel care conducea acea maşină nici măcar nu a oprit, deşi sunt sigură ca a văzut ce rezultat a avut acţiunea sa nesăbuită”. A venit SMURD-ul, Blanka a fost transportată la spital, martorii au susţinut varianta neacordării de prioritate care a dus la producerea accidentului, iar “Poliţia a luat chiar o declaraţie de la un domn care a precizat numărul maşinii care mi-a tăiat calea”.
Absurdul începe însă să-şi facă loc: “Din punctul de vedere al Poliţiei sunt singura vinovată, deoarece nu a existat un contact între maşina mea şi cea care mi-a tăiat calea”. Mai mult, “Poliţia nu îmi poate oferi informaţii referitoare la martori până când dosarul nu este încheiat – iar acest lucru poate dura şi luni de zile”.
Inconştienţă pe şosele, indiferenţă din partea statului
Blanka Petcu este, în ochii autorităţilor, vinovată pentru încercarea de a evita impactu