SUCCES. Radu Beligan joacă de cinci ani cu casa închisă, la Teatrul Naţional, spectacolul după piesa lui Jean Anouilh.
1 /.
Unul dintre cele mai longevive spec ta cole ale Naţionalului bucureştean, „Egoistul”, de Jean Anouilh, va fi reprezentat astăzi, de la ora 11.00, pentru a 100-a oară pe scena sălii Amfiteatru. În „Egoistul” îl putem întâlni pe Radu Beligan nu numai ca actor în rolul principal, dar şi în calitate de regizor. Personajul Léon Saint Pé este genul de mizantrop care tratează cu ironie şi cu cecuri de douăzeci de mii de franci toate acuzaţiile ce i se aduc: el este vinovat nu pentru că a fost soţ, amant, tată şi prieten, ci pentru că a devenit responsabil de soţie, amantă, copii şi prieteni.
„Este lumea de terorişti care atacă pretenţia de libertate individuală, de autonomie ab solută”, explică teatrologul Mircea Ghiţulescu. Piesa a fost văzută ca o autobiografie a lui Anouilh (1910-1987), ca un joc acid al mizantropiei extreme. „Doza de cinism şi amoralism cu care-şi agrementează replicile nu este înţeleasă ca reflex de apărare, ci ca insultă la adresa sensibilităţii comune”, precizează criticul Adrian Mihalache.
“Am să-i îngrop pe toţi”
„Mă simt foarte bine în dimineaţa asta. Am să-i îngrop pe toţi. Am un singur regret, că nu i-am îngropat de tânăr”, spune netulburat personajul. „Trăieşte ultimele clipe de viaţă achitând facturi. Nu este cumva o piesă despre preţul vieţii, al supravieţuirii plătite? O arie triplă pentru că artistul moare scriind despre calomniatorul calomniat. Important este ce gândeşte Radu Be li gan despre supravieţuire, dacă supravieţuieşti în folosul altora sau în omagiul tău”, afirmă criticul Mircea Ghiţulescu. Textul este un adevărat testament literar. În urmă cu aproape 30 de ani, Radu Beligan s-a întâlnit cu Jean Anouilh la „Comédie des Champs Elysées”.
A a