Analiza chimica a unor dinti poate completa povestea descoperirii Americii. Aceasta este miza unui studiu realizat de o echipa de arheologi de la Universitatea din Winsconsin-Madison. Subiectii sunt o serie de schelete dezgropate din micul cimitir al uneia dintre primele colonii europene: La Isabela, un orasel fondat de Cristofor Columb.
Putina istorie: descoperirea Americii
Prima calatorie a lui Cristofor Columb este o intreprindere nebuneasca. Marea aventura incepe in 3 august, 1492 cu doar trei corabii si 90 de oameni.
Dupa 5 saptamani, expeditia ajunge mai intai in Bahamas. Apoi, Columb exploreaza coasta de nord a Cubei si Hispaniola.
In 5 decembrie 1492, Santa Maria, nava de comanda a expeditiei, naufragiaza pe coasta Hispaniolei si este abandonata. Se fondeaza o mica asezare, La Navidad, si 30 de oameni sunt lasati in "lumea noua" (in Haiti).
La intoarcerea in Spania, expeditia aduce si 7 "Indieni" care starnesc senzatie printre europeni.
Ca urmare a acestui succes, a doua calatorie este planificata la cu totul alta scala: 17 corabii si 1200 de oameni, cu scopul declarat de a coloniza "lumea cea noua" (despre care toti credeau inca ca este coasta de est a Asiei).
Primul "oras": La Isabela
In a doua calatorie, inca convins ca se afla pe drumul spre Indii, Columb exploreaza Antilele si, din nou, Hispaniola. Aici este intemeiata o prima "colonie": La Isabela. Pe numele majestatii sale prea-catolice, regina care facuse posibila intreaga aventura.
Locatia asezarii pare insa sa fi fost gresit aleasa si colonia nu supravietuieste. Cu toate acestea, ruinele ei sunt impresionante: este un mic orasel, cu o biserica, case de locuit, depozite, cimitir.
Descoperirea
In 1990, arheologi italieni si domin