Fondurile de pensii private obligatorii din România au obţinut în 2008 un câştig mediu anualizat de 11%, în timp ce fondurile din cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii au înregistrat un randament negativ de -23%.
Pilonul II autohton a avut cea mai bună performanţă dintre toate celelalte fonduri similare din Europa Centrală şi de Est.
Criza financiară a influenţat în mod diferit performanţele investiţionale ale fondurilor de pensii private din întreaga lume, arată cele mai recente date ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), prezentate de Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR). Astfel, anul trecut nu a fost unul prea bun pentru fondurile de pensii private din statele membre OCDE - cele mai dezvoltate 30 de ţări ale lumii. Pe fondul crizei, acestea au înregistrat o pierdere medie de -23%, cele mai afectate fiind fondurile de pensii private din SUA, Irlanda şi Islanda, unde pierderile au depăşit -30% în cursul anului 2008.
La polul opus s-au situat fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din România care au obţinut în 2008 un câştig mediu anualizat de +11% (7% în perioada mai-decembrie, ceea ce anualizat reprezintă 11%).
Potrivit ultimelor date disponibile, în primele nouă luni de funcţionare, fondurile de pensii obligatorii de la noi au obţinut un randament mediu ponderat de 8,9%, corespunzător unei performanţe anualizate de 11,9%. România a avut anul trecut cea mai bună performanţă nu numai comparativ cu statele OCDE, ci şi cu toate celelalte statele din Europa Centrală şi de Est.
Astfel, în timp ce fondurile noastre au avut un randament de +11,3%, cele din Ungaria au înregistrat o pierdere de -22,5%, cele din Bulgaria -20,8%, Polonia -14,2%, Croaţia -12,5%, iar fondurile din Slovacia -6,8%.
EXPLICAŢII
Cum se explică di