ARAD: Patronii îşi diversifică oferta şi le oferă consumatorilor de Internet servicii noi A doua jumătate a anilor 90 aducea un nou gen de locaţie în Arad – clubul de Internet. Se găseau la fiecare colţ al oraşului. Astăzi, puţine mai sunt cele care ţin steagul sus.
După anul 2000, Internetul a devenit mult mai accesibil pentru români. La fel ca în alte oraşe din ţară, şi în Arad calculatoarele cu Internet au ajuns obiecte de larg consum. Aproape oricine le are în casă şi mai toată lumea are acces la Internet.
„Ca şi telefonul mobil, calculatorul a devenit un rău necesar. Cine vrea, are”, a spus Lucian Grec care a condus „Millenium”, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de Internet din Aradul anilor 90. Chiar şi restaurantele, barurile sau hotelurile oferă acum Internet în sistem wireless posesorilor de laptop.
Ideea de club de Internet a dispărut treptat, iar astăzi rezistă pe piaţă doar cei care au decis să-şi ambaleze „marfa” într-un mod mai atractiv. Majoritatea proprietarilor s-a orientat către ideea de Net-Cafe. „Îmi place ideea, chiar dacă am Internet acasă. Sunt destule ocazii când prefer să ies să citesc ziarele în format electronic sau să-mi verific corespondenţa în alt decor, cu o cafea lângă mine”, a spus Dragoş Ciurdaru, agent de vânzări.
Amintiri glorioase
Alt ingredient al anului îl reprezintă jocurile online. „Cei care le cumpără cu licenţe şi le oferă apoi pasonaţilor încă stau bine. Acestea nu pot fi piratate, costă foarte mult, taxează şi serverul care le găzduieşte. În plus, există şi farmecul să joci cu cineva din altă ţară”, a punctat Lucian Grec. Perioada de glorie a cluburilor de Internet a fost în cea de-a doua jumătate a anilor 90.
„S-a investit foarte mult atunci. Eu am început cu 20 de computere noi, iar în scurt timp, datorită cererii, am ajuns la 40”, şi-a aminti