Premierul Romaniei, Emil Boc, a declarat la videoconferinta de la Palatul Victoria ca s-au platit 93% din datoriile facute de Guvernul Tariceanu.
Potrivit primului ministru, aceste datorii se ridica la suma de aproximativ un miliard de euro.
Boc a mai declarat ca inspectorii care nu se vor conforma si nu se vor achita de obligatia legala de a debloca fondurile, vor fi demisi.
Premierul a afirmat ca s-au trimis bani catre urmatoarele ministere, achitand o parte din datoriile institutilor: Transporturi (99%), educatieii (100%), Casa de Sanatate (80%), Sanatate (80%), Agricultura (80%), Interne si Finante (100%), Mediu (100%), Cultura (100%) si IMM (100%).
"Am infiintat un comitet interministerial care sa urmareasca gradul de absorbtie al fondurilor comunitare. De vineri avem graficul si peste 2 saptamani vreau sa stiu exact graficul de organizare a licitatiilor pentru fonduri europene", a declarat premierul.
Acesta a confirmat ca s-au facut eforturi foarte mari pentru a aloca aceste sume ministerelor. Totusi, el s-a aratat nemultumit de timpul mare in care se realizeaza aceste plati, catre firme. "Degeaba se fac rapoarte daca nu se deruleaza lictitatiile in timp. Am redus de la 87 de zile la 57 de zile termenul de organizare a lictatiilor", a adaugat Boc.
Emil Boc a adugat ca in cazul fondurilor de preaderare SAPARD, ISPA si PHARE se inregistreaza prea multe intarzieri. Acesta a decis evaluarea fiecarei localitati. "Daca nu se realizeaza programele exista riscul sa returnam banii catre UE", a concluzionat Boc.
Premierul a mai spus ca Romania discuta cu FMI, cu Banca Mondiala si Banca de Dezvoltare pentru acordarea unui imprumut, iar incheierea unui asemena acord are caracter preventiv pentru a limita efectele crizei.
"Nu suntem in situatia disperata de a cere bani. Trebuie s