Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, la Viena, ca Romania si Austria vor lua impreuna masuri pentru ameliorarea efectelor crizei economice.
Seful statului roman si omologul sau austriac, Heinz Fischer, au recunoscut ca importanta relatiilor economico-politice dintre cele doua state este cruciala pentru iesirea din criza.
"Austria are investitii de peste 12 miliarde de euro in economia romaneasca si nu poate sa nu dea atentie acestui fapt, fiind al doilea investitor important din Romania.
Criza poate afecta si interesele Austriei si impreuna trebuie sa gasim solutii sa traversam aceasta perioada dificila", a declarat Basescu.
Seful statului a tinut sa mentioneze ca sistemul bancar roman este "solid" si implicit aceasta regula se aplica si in cazul unitatilor bancare austriece, din Romania.
"Principalul subiect de discutie a fost ca trebuie sa privim la eventualele riscuri. Trebuie sa putem anticipa, pentru a nu ajunge intr-o situatie dificila", a adaugat Traian Basescu.
Presedintele a apreciat ca prezenta celor doi guvernatori, ai bancilor centrale a fost "un semn de intelepciune". In acelasi timp, presedintele Romaniei a afirmat ca s-a discutat si despre aderarea Republicii Moldova si a Serbiei la UE.
Multumiri pentru operatie
"Serbia are nevoie si are dreptul sa aspire la spatiul UE. Moldova si Romania sunt doua tari cu acelasi popor si aceeasi cultura", a spus Basescu.
In acelasi timp, oficialul roman a precizat ca si Romania si Austria doresc negocieri cu UE, in privinta Dunarii, pentru ca navigatia de-a lungul fluviului sa fie posibila "de la Marea Nordului, la Marea Neagra".
Acesta considera ca transportul pe Dunare poate reprezenta o alternativa a transportului rutier de marfuri, considerand ca masura ar reduce si factorii de polu