Radu Berceanu, ministrul transporturilor si infrastructurii, intentioneaza sa reduca personalul companiilor SNCFR cu peste 12.000 de angajati, 20% din totalul de circa 60.000 de salariati, ca urmare a costurilor ridicate cu salariile si a lipsei de eficienta in administrarea activitatilor.
Intentia de reducere a personalului din cadrul companiilor administrate de MTI a fost anuntata inca din luna ianuarie, insa sindicatele ameninta cu greve si proteste in urmatoarea perioada.
Restructurarea companiilor SNCFR este cel mai amplu program de reducere a personalului initiata de guvernul Boc, care a anuntat la inceputul anului ca va restrange activitatea institutiilor din subordinea ministerelor.
Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial (FNFMC) a primit la sfarsitul saptamanii trecute programul de restructurare a sistemului feroviar, care prevede reducerea numarului de personal cu 12.139 pe intreg sistemul feroviar (5.949 de la CFR Marfa si filialele ei; 2.545 de la CFR Calatori si filialele ei; 3.536 de la CFR SA si filialele ei si 109 la alte societati feroviare).
Potrivit ultimelor date disponibile, CFR SA avea circa 28.200 de angajati, CFR Marfa circa 19.000 de salariati si CFR Calatori cu 17.000 de angajati, la care se adauga personalul de la celelalte societati feroviare mai mici.
„FNFMC se opune categoric disponibilizarilor de personal si va uza de toate formele legale de protest pentru a mentine locurile de munca. In program nu se prevede nicio forma de protectie sociala pentru personalul disponibilizat", spune Gheorghe Popa, presedintele FNFMC.
Radu Berceanu, ministrul transporturilor si infrastructurii, intentioneaza sa reduca personalul companiilor SNCFR cu peste 12.000 de angajati, 20% din totalul de circa 60.000 de salariati, ca urmare a costurilor ridicate cu salariile si a lipsei de eficienta in administrarea a