Zlotul polonez a fost cea mai performanta moneda din Europa Centrala si de Est, reducandu-si declinul inregistrat in prima parte a saptamanii trecute dupa ce liderii europeni au aprobat un plan de majorare a sumelor alocate fostelor state comuniste, scrie Bloomberg.
Moneda poloneza a urcat vineri cu 1%, pana la 4,5862 unitati pentru un euro dupa ce in primele patru sedinte ale saptamanii pierduse 2,2%. De asemenea, forintul maghiar a avansat cu 0,4% in fata monedei unice europene, ajungand la o cotatie de 301,05 unitati pentru un euro. Bursa maghiara a urcat, in acelasi timp, la cel mai ridicat nivel din ultima luna, indicele BUX castigand 4,5% la sfarsitul saptamanii trecute.
Forintul si-a redus pierderea saptamanala in fata euro pana la 1,4%. Moneda maghiara a pierdut 12% din valoare in 2009 inregistrand cea mai proasta performanta dintre toate monedele tarilor emergente. Monedele din Europa Centrala si de Est s-au depreciat brusc la inceputul acestui an pe fondul reducerii exporturilor si al retragerii investitorilor straini din regiune.
Coroana ceha s-a apreciat vineri pentru prima data in trei zile, avansand cu 0,8%, pana la 26,665 unitati pentru un euro. Coroana a castigat in 2009 0,7% in fata monedei unice europene. Leul romanesc s-a apreciat in aceeasi zi cu 0,2%, dar a inregistrat o pierdere saptamanala de 0,4%. Leul a pierdut 6,3% din valoare in acest an.
Lira turceasca a urcat vineri cu 1,6%, avansul saptamanal situandu-se la 1,7%. Banca centrala a Turciei a redus pe 19 martie dobanda de politica monetara cu 1%, pana la 10,5%, in incercarea de a impulsiona cresterea economica. Lira s-a depreciat cu 8,6% in fata monedei unice europene de la inceputul anului incoace.
Bancherii centrali din Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Slovenia s-au intalnit saptamana trecuta la Budapesta pentru a discuta problemele din regiune.