Comedie. Cel mai recent film produs de regizor, „Amintiri din Epoca de Aur”, promite şase poveşti savuroase dintre cele care ne-au ţinut moralul sus în comunism. Sursa: Reuters
Din galeria de personaje pitoreşti pe care le-a desenat Epoca de Aur, Cristian Mungiu scoate la înaintare câteva: miliţianul, fotograful oficial, politrucul, activistul, secretarul de partid, şoferul. „Amintiri din Epoca de Aur”, cel mai recent film produs de regizorul cu Palme d’Or, este un colaj de şase scurtmetraje regizate de cinci cineaşti, despre „efectele secundare comico-dezastruoase” ale dictaturii. Reunite sub sintagma de legendă urbană, poveştile – „genul acela care se zic noaptea, la a treia sticlă de vin” - sunt inspirate, în parte, din revista Miliţiei, „Pentru Patrie”, la care Mungiu era abonat înainte de 89. Scenariile îi aparţin cineastului, care a regizat două dintre episoade, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Constantin Popescu şi Răzvan Mărculescu.
În primul interviu acordat presei despre „Amintiri din Epoca de Aur”, Mungiu povesteşte de ce a vrut o comedie după drama „432”, cum s-au născut cele şase episoade, pe modelul legendei urbane tipice a „bunicului din cutia cu ness”, şi cum îşi fac debutul în film, alături de cei 80 de actori, zeci de oi, porci, găini, câini, cai, capre şi un gândac, căzut „eroic” la montaj.
„Amintiri din Epoca de Aur” e un film cu mai mulţi autori, destul de lung, şi de aceea pune câteva probleme de promovare. În ce formă va rula la cinema?
Încă nu ştim sigur, dar în România, cel mai probabil că va rula ca două filme: „Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa” şi „Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber”. În străinătate pesemne că va fi prezentat ca un singur film, sub titlul de „Amintiri din Epoca de Aur”. Pentru difuzarea în săli în străinătate va trebui să renunţăm la