Oficialii romani continua in aceasta saptamana discutiile cu reprezentantii FMI si UE aflati la Bucuresti pentru negocierea pachetului financiar destinat Romaniei.
Ieri a avut loc o noua intalnire a Comitetului interministerial pentru a discuta despre propunerile pe care FMI le-a inaintat Guvernului inainte de vizita presedintelui Traian Basescu la Viena. Hotararea autoritatilor romane va fi luata dupa negocierile la care vor participa BNR si Ministerul Finantelor pe baza unui mandat aprobat de seful statului, potrivit lui Basescu.
Unul dintre obiectivele principale ale acordului care urmeaza sa fie incheiat cu FMI este reluarea creditarii prin reducerea rezervelor minime in valuta constituite de banci. Astfel, sumele "eliberate" din rezerva ar fi compensate cu bani de la Fond astfel ca rezerva valutara sa nu fie afectata. Problema este insa daca in urma acestei relaxarii bancile-mama vor scoate banii din Romania.
Presedintia, Guvernul si BNR discuta cu bancile-mama pentru mentinerea liniilor de creditare la nivelul filialelor din Romania si pentru pastrarea in tara a banilor obtinuti din imprumut, iar semnalele primite in acest sens sunt pozitive, a declarat ieri premierul Emil Boc.
Totodata, presedintele Traian Basescu a afirmat recent ca va exista un acord intre BNR si bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania, prin care acestea sa nu poata scoate bani din tara daca vor fi reduse rezervele minime obligatorii. Vineri, Basescu a explicat ca partea romana a reusit, la Bruxelles, sa faca astfel incat in concluziile lucrarilor Consiliului European sa se mentioneze ca bancile subsidiare din tari ale Uniunii Europene trebuie sa nu aiba activitatea restrictionata de bancile-mama.
Delegatia FMI ar urma sa-si incheie misiunea in Romania miercuri, 25 martie, iar joi ar urma sa se intalneasca la Viena, cu presedintii grupurilor-