Liderii Uniunii Europene au cazut de acord sa dubleze valoarea liniei de credit destinate tarilor membre din Europa Centrala si de Est, principalele victime ale celei mai grave crize financiare postbelice.
Uniunea Europeana va ridica plafonul creditelor de urgenta pentru cele 11 state membre ce nu au aderat inca la zona euro - dintre care opt sunt in Europa de Est - la 50 mld. euro, scrie Bloomberg. Ungaria a obtinut deja 6,5 mld. euro, iar Letonia 3,1 mld. euro. Oficialii europeni au promis, de asemenea, sa ofere alte 75 mld. euro Fondului Monetar International (FMI).
"Ne-am coordonat promisiunile cu faptele", a marturisit presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, dupa intalnirea de la Bruxelles a oficialilor UE. "Mesajul nostru inspira incredere si solidaritate", a precizat el.
Propunerea facuta de cele mai bogate state vest-europene au calmat tensiunile ce durau de la ultima intalnire, din 1 martie, cand a fost respinsa ideea unui plan coordonat de sprijinire a estului Europei, moment cand bursele din regiune s-au prabusit la minimul ultimilor cinci ani si jumatate.
Dupa ce la summitul de la inceputul lunii martie s-a aflat in opozitie si nu a fost de acord cu infiintarea unui fond de sprijinire a Europei de Est, cancelarul german Angela Merkel a fost de acord sa majoreze valoarea ajutorului destinat statelor vestice, care se confrunta cu deficite semnificative ale balantelor de plati.
Facilitatea de creditare nu va fi disponibila pentru statele ce utilizeaza moneda euro, cum este cazul Spaniei, al carei rating de credit a fost redus la inceputul anului de agentia de evaluare financiara Standard&Poor's. Oficialii UE au declarat insa ca sunt dispusi sa sprijine statele din zona euro, dupa ce au asigurat ca niciuna nu risca sa intre in faliment national.
Romania este ultimul stat ce s-a inscris pe lista pentru ajut