Perspectivele economiei romanesti raman cele mai pesimiste din regiune, chiar daca s-au imbunatatit usor in luna martie, fata de estimarile din februarie, potrivit unui studiu realizat de institutul german ZEW si Erste Group Bank.
Indicele conditiilor economiei Romaniei a urcat cu doua puncte in martie, la -37,6 puncte, potrivit unui sondaj lunar realizat de specialistii Erste si ZEW printre analistii de pe piata financiara.
In privinta asteptarilor privind evolutia economiei, indicele pentru Romania a avut o crestere usoara, dar a ramas la o valoare foarte scazuta, de -59,7 puncte.
Analistii nu pot aprecia inca daca Guvernul Romaniei, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International vor ajunge la un acord privind un sprijin financiar sau impactul acestui pachet economic asupra tarii.
Pe de alta parte, analistii de Economist Intelligence Unit (EIU) apreciaza ca Romania se confrunta cu un risc ridicat de proteste sociale, pe fondul crizei economice internationale, iar stabilitatea politica poate fi in pericol. "Situatia economica si cresterea somajului majoreaza spectrul turbulentelor sociale din Romania, tara a carei iesire din comunism a fost cea mai violenta din Europa de Est, cu exceptia fostei Iugoslavii, care a cunoscut episoade de revolte politice violente in anii '90, conflicte interetnice, demonstratii violente si proteste ale sindicatelor, care au presupus inclusiv blocarea soselelor si cailor ferate. Turbulentele au fost notabile in perioade de declin economic, respectiv in 1990-1992 si 1996-1999", se arata in raportul EIU.
Potrivit evaluarii institutiei, Romania se plaseaza pe locul 66 din 165 intr-un top al statelor cu cel mai ridicat risc de a se confrunta cu proteste sociale. Indicele instabilitatii politice obtinut de Romania a fost de 6,4 puncte, cel mai bun scor, de 1,2 puncte, fiind atribuit Norvegiei (locul 165), iar