Premierul maghiar Ferenc Gyurcsany, care si-a anuntat intentia de a renunta la functie, ar putea prelua conducerea societatii ruso-italiene ce se ocupa de proiectul South Stream, Moscova compensind astfel pierderea unuia dintre cei mai activi lideri sustinatori ai gazoductului in UE, scrie presa rusa.
Posibila plecare a lui Ferenc Gyurcsany a fost o surpriza neplacuta pentru Moscova, intrucit printre politicienii europeni premierul ungar a fost unul dintre cei mai activi sustinatori ai proiectului constructiei gazoductului South Stream, potrivit Kommersant, citat de Newsin. Slabirea sustinerii politice a South Stream in UE si greutatile financiare ale Gazprom pot frina serios realizarea acestui proiect, arata publicatia rusa.
Ferenc Gyurcsany este cel care, in decembrie 2007, a expus ideea de a accepta ca Ungaria sa se alature proiectului South Stream in cadrul negocierilor cu fostul premier rus Viktor Zubkov (care in prezent detine functia de vicepremier al Federatiei Ruse si presedinte al Consiliului Director al companiei Gazprom).
In februarie 2008, partile au semnat deja Acordul interguvernamental privind participarea Ungariei la South Stream, insa semnarea unor contracte in acest sens a fost aminata. Negocierile au durat mai mult de un an si s-au incheiat in urma cu doua saptamini, prin semnarea, la Moscova, in prezenta premierului rus, Vladimir Putin, si a omologului sau ungar, Ferenc Gyurcsany, a Acordului privind constructia segmentului ungar al gazoductului South Stream, in conditiile tranzitului gazului prin Ungaria. De fapt, este vorba despre finantarea de catre Banca Ungara pentru Dezvoltare a studiului de fezabilitate si despre constituirea unui joint venture ruso-ungar pentru lucrarile la sectorul ungar al gazoductului South Stream.
Desi documentele dintre Budapesta si Moscova au fost semnate, realizarea ulte