Actionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat vineri majorarea pragului maxim de detinere de la 1% la 5%, masura despre care institutia de reglementare a pietei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), spune ca incalca reglementarile in vigoare.
Cresterea pragului de detinere nu se refera si la drepturile de vot aferente acestora, care a ramas la 1% din capital, drepturile aferente numarului de actiuni care depasesc acest prag urmand sa fie suspendate.
Decizia de majorare a pragului de detinere a fost luata cu actionari ce detineau 33,1% din drepturile de vot ale societatii, 95% dintre acestia fiind de acord cu propunerea, potrivit raportului emis pe Bursa de reprezentantii SIF Transilvania.
CNVM i-a obligat pe reprezentantii SIF sa prezinte ca prim punct pe ordinea de zi pozitia oficiala a institutiei de reglementare cu privire la faptul ca propunerile conducerii SIF Transilvania privind majorarea pragului de detinere incalca legislatia in vigoare.
Totusi comisia nu a luat pana in prezent nicio masura concreta pentru a se opune acestei intentii exprimate de conducerea si actionarii societatii.
"CNVM ca institutie de reglementare putea sa faca mult mai multe. Putea sa suspende managementul SIF Transilvania sau putea sa-i amendeze", considera Ionut Dobrinescu, avocatul Cocor Bucuresti, care spune ca ar putea sa ceara in justitie anularea hotararii.
Reprezentantii CNVM nu au putut fi contactati ieri pentru a oferi mai multe informatii. Este pentru a doua oara cand SIF Transilvania reuseste sa stranga cvorumul necesar aprobarii unei hotarari intr-o Adunare Generala Extraordinara, dupa cea din 2007, cand actionarii SIF Transilvania au decis atunci dublarea capitalului social prin incorporarea rezervelor.
Operatiunea a fost atunci contestata de unii din actionarii societatii, respectiv firma Cocor Bucuresti si actio