In ultimele decenii, paradisurile fiscale s-au aflat intr-o competitie inegala in ceea ce priveste impozitarea cu guvernele din intreaga lume si au ajutat oamenii bogati si companiile sa evite plata taxelor in tarile lor de origine. Acum insa acest univers, estimat la 255 de miliarde de dolari pe an, da semne ca se destrama.
Urmarirea celor care incearca sa evite plata impozitelor ar putea deveni o actiune mult mai facila in conditiile in care tari precum Elvetia, Austria, Hong Kong si Singapore si-au dat acordul pentru a relaxa regulile referitoare la pastrarea secretelor bancare.
Acestea au cedat in fata presiunii constante venite din partea comunitatii internationale pentru a adopta standardele globale privind transparenta operatiunilor bancare, dar insista asupra faptului ca vor continua sa protejeze identitatea investitorilor.
Tarile mentionate mai sus nu sunt incluse pe lista neagra a paradisurilor fiscale a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), dar miscarea intreprinsa de ele forteaza micile state aflate pe aceasta lista sa intreprinda actiuni similare. Si aceasta in conditiile in care principala arma de aparare a unor tari precum Insulele Cayman sau Bermude in fata acuzatiilor venite dinspre OCDE era sa indice ipocrizia atacurilor organizatiei.
Acuzatii similare, aratau acestea, puteau fi formulate si in cazul unor tari membre ale OCDE, ca Elvetia, sau in cazul centrelor financiare asiatice - Hong Kong si Singapore. Concesiile facute de jucatorii de talie mare au distrus insa argumentul acestora si le forteaza sa renunte in a se mai agata de secretul bancar.
Potrivit metodologiei OCDE, o tara trebuie sa indeplineasca patru criterii pentru a se incadra in categoria paradisurilor fiscale. In primul rand, asocierea cu paradisurile fiscale tine de nivelul impozitelor percepute care este foarte scazut, i