In vederea realizarii unor productii agricole performante, este necesara cunoasterea de catre fermieri a calendarului lucrarilor agricole pentru urmatoarea perioada.
Semanatul culturilor prioritare
In ceea ce priveste cultura mare un aspect important il reprezinta semanarea culturilor de prima urgenta, cum ar fi graul si orzul de primavare, ovazul, lucerna, trifoiul. Pentru graul, orzoaica si secara de primavara, temperatura minima de incoltire este cuprinsa intre 1-3 grade Celsius, iar cantitatea de samanta variaza de la 200 de kilograme la un hectar pentru graul de primavara, la 160 de kilograme, pentru orzoaica de primavara. Daca temperatura se situeaza intre 3-6 grade Celsius, se seamana sfecla si floarea soarelui, iar cartoful se poate semana in conditiile in care temperatura creste peste 6 grade. In aceasta perioada este importanta fertilizarea cu azot a cerealelor care nu s-a facut toamna. Un aspect de care trebuie tinut seama il reprezinta pregătirea patului germinativ pentru culturile care se seamănă primăvara. El trebuie realizat printr-un număr cât mai mic de lucrări. În acest fel se pierde mai puţină apă din sol şi se previne tasarea solului. Lucrările cu grapele cu discuri trebuie să fie în număr cât mai mic. Numai atunci când nivelarea şi mărunţirea arăturilor nu se poate realiza cu grapele cu colţi, combinatorul sau maşinile complexe care pregătesc solul aplică erbicidele şi îngrăşămintele la o singură trecere.
Pomicultura si viticultura
In ceea ce priveste pomicultura, se fac plantari pe suprafete noi sau se completeaza golurile din plantatiile deja existente. Se continua taierile de formare in livezile tinere in paralel cu cele de rodire. Se varuiesc trunchiurile pomilor. Pentru cultivatorii de vita de vie daca timpul permite, se trece la dezgropatul vitei. Se fac taierile de rodire si copcitul. Se incepe cercuitul si l