Povestea de curaj şi atitudine la echipa naţională s-a scris şi în vremea în care fotbalul se disputa cu batista în buzunar
Moştenirea
Momente mari şi înfrîngeri amare. Vedete digitale din FIFA 2009 şi personaje uitate, care au jucat în vremea boemă în care antrenorii înşişi transmiteau la radio meciurile "naţionalei" României. Toate fac parte din istoria echipei.
Gazeta a cules cîteva momente preţioase. Epocile sînt diferite, personajele au culori aparte, dar ceva le leagă. Atitudinea!
Echipa naţională a traversat cei 87 de ani de istorie păstrînd în custodie curajul şi puterea de a-şi depăşi condiţia.
România nu e cea mai bună echipă a lumii, dar e una dintre cele mai surprinzătoare, optimiste şi îndrăzneţe. Acesta este primul episod al atitudinii moştenite de "tricolorii" de azi.
Fundaşul a cumpărat cel dintîi echipament al României şi, ajuns antrenor, a murit la stadion, în braţele portarului de la Armata Cluj, după meciul în care o promovase în prima ligă.
La 26 de ani, Elemer Hirsch, un stîngaci combativ şi arţăgos, a făcut parte din prima reprezentativă a României, care, în iunie 1922, învingea Iugoslavia la Belgrad cu 2-1. A fost unul dintre cei doi apărători ai "tricolorilor", căci era vremea romantică a fotbalului, cînd defensiva rămînea doar pe seama unui cuplu de fundaşi. În spatele acestui om stă o poveste fascinantă, mostră de atitudine şi dăruire pe tărîmul sportului, un conglomerat de pasiune, candoare şi sacrificiu.
Echipament cu batistă
Fiul unor evrei bogaţi, cu pămînturi întinse în zona Becleanului, Hirsch a avut parte de o educaţie aleasă. Băiatul a urmat studii de drept la Budapesta şi la Viena, iar la vîrsta de 24 de ani pleda deja ca avocat în cauze aristocratice!
În paralel, s-a dedicat fotbalului, fiind selecţionat în cea dintîi echip