Petru a terminat in Romania Facultatea de Drept si Teologia. A plecat de la catedra de profesor de liceu pentru a ilumina cartierele britanice de lux. S-a intors in tara cu peste 8.000 de lire agonisite in lunile fara de weekend. Ca el, multi dintre romanii ce locuiesc in estul Londrei au venit sa lucreze in constructii. Departe de a fi "gold-diggers" (cautatori de averi), acum se vad nevoiti sa se gandeasca la o repatriere benevola. In Anglia nu se mai construieste.
Muncitor cu doua facultati
„Important este sa te adaptezi repede si sa faci fata cerintelor. Nu cred ca ma voi mai intoarce, fiindca va trebui apoi sa o iau de la zero din nou acasa. Si acasa este locul unde trebuie sa construiesti”, spune Petru.
Englezii prefera ca strainii sa ramana necalificati Petru, muncitor roman A stat in Londra putin peste un an si locuia in estul capitalei britanice, in Leyton. A lucrat la inceput ca muncitor necalificat in constructii, pe santierul unui proiect de lux, inchiriat de catre un director de la Microsoft. „Aprovizionam cu materiale un apartament luxos. Englezii prefera ca strainii sa ramana necalificati.” A avut noroc cu verii lui, care lucrau de ceva timp in UK si l-au indrumat. „Cine vine fara bani si fara niciun sprijin va avea de tras. Nu se gaseste usor de munca”, adaga barbatul in varsta de treizeci de ani.
Solidaritatea? Doar intre polonezi
„Dupa patru luni, am dat doua examene pentru a deveni electrician si m-am inscris la o companie de recrutare a fortei de munca. Le-am trimis actele si, dupa cateva saptamani, m-au sunat pentru un serviciu. Isi luau comisionul din salariu si ramaneam cu 12 lire pe ora. Am stat pana la schimbarea supraveghetorului. Urmatorul a fost rasist si toti muncitorii est europeni au plecat. Nu-ti spunea niciodata ‚Esti concediat’, ci anunta ca ‚Este foarte liniste’ si ca mai ave