Lumea ar trebui sa adopte modelul capitalismului nordic si sa invete din modul in care regiunea a facut fata crizei economice din anii 1990, in incercarea de a opri recesiunea, a declarat presedintele Nokia si Royal Dutch Shell, Jorma Ollila.
Capitalismul de tip nordic este caracterizat de deschidere spre globalizare balansata de programe guvernamentale puternice, menita sa protejeze oamenii de excesele aceasta si de un sistem educational egalitar, a spus Ollila, intr-un interviu pentru Financial Times.
"Care este viitorul capitalismului? Intr-un fel sau altul, raspunsul este sa rezolve aceste probleme, ceea ce modelul nordic reuseste atat de bine. Acestea sunt ingredientele. Modelul nordic are sanse sa fie cel mai bun sistem", a spus Jorma Ollila.
El a spus ca politicienii din nord au aratat "multa intelepciune" in anii 1990 si nu au recurs la protectionism, in timp ce au luat decizii riscante. Companii precum Nokia s-au restructurat mult, devenind foarte competitive.
Ollila si-a exprimat dorinta ca asemenea decizii sa fie luate si in timpul crizei actuale. "Nu trebuie sa te uiti la cat e bun esti tu insusi, ci la cat de bine ii este lumii intregi", a declarat seful Nokia.
Daca politicienii nu vor reusi sa reziste ispitei de a lua masuri protectioniste, ar exista o sansa "serioasa" ca lumea sa alunece in recesiune economica si mai grava, a mai adaugat el.
Ollila, care este si seful unei asociatii a celor mai importanti lideri din mediul afacerilor din Europa, European Roundtable of Industrialists (ERT), a spus ca masurile luate de guverne pana acum nu au avut impact real in economie.
Din perspectiva ERT, unul dintre cele mai mari riscuri este faptul ca fenomenul de globalizare va avea de suferit, precum si pietele interne din Uniunea Europeana.
Ollila a spus ca tarile nor