Muncitorul Iulius Filip se află, din decembrie 1988, exilat în SUA. Alexandra Ionescu, de la BBC - secţia română, i-a luat primul interviu.
- Ce v-a determinat să plecaţi totuşi din România?
- Mi s-a spus aşa: pentru tine există trei posibilităţi, pentru că n-ai înţeles nimic din câte ore ai stat cu noi aici, bineînţeles, a uitat să spună din câte ore te-am zdrobit aici, te-am bătut: prima, să mergi din nou la închisoare; a doua, o să te izolăm în Deltă, aşa cum i-am izolat şi pe cei de la Braşov sau de pe Valea Jiului, şi a treia, s-ar putea să te scoatem afară.
În ultima discuţie pe care am avut-o cu dna Cornea, care a fost tot la 26 septembrie 1988, i-am expus situaţia numai în mare, deoarece dânsa chiar atunci era cu un securist după ea. Dânsa mi-a spus iniţial: "domnul Filip, dumneavoastră aţi suferit atât de mult!". O, zic, nu asta are importanţă. Eu aş vrea să rămân aici totuşi. Şi eu aş dori, mi-a spus dânsa, dar se pare că situaţia dumneavoastră e foarte gravă. N-am mai reuşit să o consult, să văd care e ultimul punct de vedere al dânsei, însă am reuşit să-l contactez pe un alt colaborator al meu la Iaşi, dl Năstăsescu, şi dânsul a spus: "Cred că ar fi mai bine să pleci, pentru că pentru tine şanse mari de supravieţuire aici nu mai există. Pentru tine e important să ajungi dincolo şi să îi informezi pe toţi ceilalţi ce se întâmplă la noi, aici. Şi atunci când va fi timpul, o să vii înapoi".
- În noiembrie 1988 au parvenit ştiri că dna Cornea a fost arestată şi dusă chiar la Bucureşti. Cum aţi păstrat legătura, ce s-a întâmplat în lunile din toamnă?
- În lunile din toamnă s-a intensificat supravegherea noastră, atât a dnei Cornea, cât şi a celorlalţi semnatari din Cluj. Nu am reuşit să vorbesc telefonic şi nici să ajung la dânsa, pentru că şi eu eram practic arestat la domiciliu.