» La trei ani de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, gradul de absorbtie a fondurilor europene este catastrofal.
» Expertii in domeniu spun ca unul dintre motivele pentru care banii nu ajung la intreprinzatori este birocratia.
» Vicepresedintele AIPPIMM a prezentat la Constanta masurile luate pentru a elimina aceste neajunsuri.
Dezbaterea organizata sambata de cabinetul senatorului Mircea Banias, intitulata "Solutii pentru dezvoltarea IMM-urilor. Finantarea si protejarea afacerii de efectele crizei", a adunat sute de reprezentanti ai institutiilor statului si mediului privat de afaceri. Principala tema dezbatuta a fost aceea a atragerii fondurilor europene. "Ne aflam in al treilea an de la integrarea Romaniei la Uniunea Europeana si, practic, cifrele si realizarile tariii noastre la gradul de absortie pe fondurile europene sunt catastrofale. De ce? Pentru ca nu am putut absorbi acesti bani. Uniunea Europeana aloca pentru perioada 2007-2013 aproximativ 32 de miliarde de euro. Aceasta suma ne-ar putea realiza 3,5% din deficitul bugetar", a precizat Dumitru Nancu, vicepresedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM). Acesta a precizat ca unul dintre motivele pentru care banii europeni nu ajung la intreprinzatori este birocratia.
Pentru a combate acest fenomen, in sedinta de Guvern de joi a fost aprobat un memorandum pentru usurarea accesului la fondurile structurale. "Am luat toate documentele pe care un intreprinzator trebuie sa le depuna la dosarul de finantare si am constatat ca ii trebuiau 27 de avize si acte."
Masuri concrete
"Prima masura a fost micsorarea numarului de avize la sase", a explicat vicepresedintele AIPPIMM. Astfel, de la 1 aprilie se vor aplica masuri noi, care prevad, printre altele, renuntarea la unele documente