Guvernul ar trebui sa incurajeze micii fermieri, care au o vaca si o jumatate de hectar de teren, sa se uneasca pentru a fi mai eficienti. Olandezii au inceput acest proces in urma cu 40 de ani si au ajuns al doilea exportator agricol din lume, spune Jaap Warner, ambasadorul Olandei la Bucuresti.
Olanda, tara cu o suprafata de sase ori mai mica decat a Romaniei, este al doilea exportator de produse agricole din lume dupa SUA, fiind cel mai eficient stat din lume in utilizarea potentialului agricol. Suprafata arabila a Olandei este de 820.000 de hectare, de 10 ori mai mica decat cea a Romaniei, care se ridica la 9 milioane de hectare, insa doar o treime sunt exploatate la standarde europene. De altfel, circa 70% din produsele agricole de pe piata romaneasca sunt importate, potrivit unei declaratii recente a primului-ministru Emil Boc.
"Investitiile in agricultura, fie ele locale sau straine, sunt esentiale in momentul in care guvernul intentioneaza sa dezvolte acest sector la potentialul lui maxim, care este impresionant, dar foarte putin exploatat. Principala problema a sectorului agricol roman este lipsa de organizare si numarul ridicat de mici fermieri", spune Jaap Werner, ambasadorul Olandei la Bucuresti. Guvernul trebuie sa incurajeze domeniul legislativ si sa-si dea seama ca sprijinirea micilor producatori agricoli, care au o vaca sau o jumatate de hectar, nu ajuta la dezvoltarea agriculturii.
"Nu putem avea o agricultura eficienta cu mai mult de 30% din populatia tarii lucrand in acest sector. Guvernul trebuie sa incurajeze dezvoltarea unor activitati alternative fata de agricultura si diversificarea surselor de venit din mediul rural. Fondurile UE sunt deja disponibile pentru astfel de proiecte", spune Werner, care da exemplul unui caz din Olanda, unde mai multi fermieri mici dintr-o zona au fost incurajati sa renunte la agricultura