Sistemul angajării prin diverse „relaţii” continuă să fie intens practicat. În vremuri de criză, „piloşii” au mai multe şanse să-şi păstreze jobul decât cei care se bazează doar pe forţele proprii. Sursa: Hepta
Ideea că „pila” e cea mai sigură posibilitate de angajare este adânc înrădăcinată în con ştiinţa românilor, mai ales când vine vorba de provincie sau de posturile din sectorul de stat.
În companiile multinaţionale, „pilele” au fost înlocuite de angajarea pe bază de recomandări. Sistemul cunoscut drept „PCR” (pile, cunoş tinţe şi relaţii) încă funcţionează şi nu va înceta să existe niciodată, susţin experţii în resurse umane. Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs, 23,9% dintre români admit că s-au angajat, cel puţin o dată, cu ajutorul relaţiilor.
Comision pentru recomandări bune
De cele mai multe ori se consideră că recomandarea venită din partea unui angajat poate fi luată în serios în primul rând pentru că, desfăşurându-şi activitatea în acel cadru, cunoaşte foarte bine nevoile pe care le poate avea compania.
„În multe firme există un comision substanţial dacă cel pe care l-am recomandat este angajat în companie. Dacă o persoană se află în situaţia de a-şi căuta un loc de muncă, cu siguranţă va apela mai întâi la «cunoştinţele» pe care le are, şi abia apoi la site-uri ori firme de recrutare”, afirmă Adina Stroe, consultant în resurse umane al companiei Von Consulting. Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al Hotelului JW Marriott Bucharest Grand Hotel, afirmă că putem vorbi de „pile” doar atunci când cineva impune o angajare fără a lua în considerare criteriile legate de performanţă, experienţă, abilităţi specifice jobului respectiv.
„A promovat, deşi nu şi-a făcut niciodată targetul”
Andreea T., colector officer la o firmă de call-center din Capitală, spune