UniCredit Tiriac Bank a accelerat puternic pe economisire in ultimul trimestru, cand depozitele atrase au urcat cu 16% fata de trimestrul anterior, in timp ce la nivelul sistemului cresterea a fost mult mai mica, de 1,1%.
Si pe partea de creditare banca a inregistrat o crestere in ultimul trimestru, desi marginala, cu numai 0,75 - insa in acelasi timp la nivelul sistemului s-a inregistrat o contractie a soldului imprumuturilor cu 1,7%, daca se elimina impactul aprecierii euro fata de leu asupra portofoliului de finantari in valuta.
In primul trimestru din 2008 banca crescuse mai incet decat piata atat pe creditare, cat si pe economisire. In trimestrul al doilea a crescut mai repede pe creditare, in timp ce pe partea de economisire a scazut, iar din toamna a inceput sa creasca mai repede decat piata pe ambele sectoare.
Totusi, la nivelul intregului an, banca a crescut mai puternic pe creditare decat pe economisire, astfel ca dezechillibrul dintre creditele acordate si depozitele atrase s-a accentuat.
Stanislav Georgiev, directorul financiar (CFO) al UniCredit Tiriac, a explicat ca raportul credite/depozite a coborat de la 145% la sfarsitul anului trecut la 135% in prezent. La nivelul sistemului bancar, raportul era de 131% la sfarsitul anului trecut. Majoritatea bancilor s-au angajat inca din toamna trecuta intr-o lupta pentru intarirea bazei locale de finantare, in conditiile in care a devenit mult mai dificil pentru actionarii lor sa le asigure acces la fonduri ieftine. Unii jucatori, care au mers agresiv pe creditare in anii trecuti, ajung sa aiba in bilanturi un raport intre credite si depozite de 200%-300% sau chiar mai mult.
Georgiev spune ca, cel putin in cazul UniCredit Tiriac, cea mai mare parte din dezechilibrul credite/depozite este acoperit prin fonduri atrase de la banca-mama, astfel ca riscul aparitiei unor sincope in