Dupa ce au renuntat la statutul de banci de investitii care le-a adus profituri de miliarde de dolari de-a lungul anilor, gigantii de pe Wall Street reusesc sa ramana pe plus si in conditiile dure care caracterizeaza piata in prezent.
Goldman Sachs, Morgan Stanley si JP Morgan castiga bani din credite corporatiste vazute in mod traditional drept neprofitabile si din intermedierea de tranzactii, la mai putin de un an dupa ce turbulentele financiare au eliminat de pe piata trei dintre competitorii lor.
Diferenta dintre ceea ce bancile platesc pentru a cumpara instrumente cu venit fix si ceea ce obtin in urma vanzarii acestora s-a dublat in ultimele sase luni, ajungand la 0,19%, potrivit datelor Bloomberg.
Firmele care ajuta corporatiile sa vanda pachete masive de actiuni cumpara acum astfel de participatii cu discounturi de trei ori mai mari decat in urma cu un an, in timp ce corporatiile sunt dispuse sa accepte costuri mai mari pentru creditele contractate.
In conditiile in care Wall Street-ul lasa in urma cel mai dificil an de la Marea Recesiune din anii '30 incoace, exista semnale ca noile activitati intreprinse de banci ar putea echilibra pierderile generate de reducerea activelor contabile si de reducerea activitatilor comerciale.
Firmele care au bani pentru a da cu imprumut percep comisioane mai mari, iar bancile de investitii care intermediaza tranzactii castiga mai mult din diferentele de pret. Investitii bancare traditionale - puse in umbra de tranzactiile cu proprietati si de instrumentele financiare structurate inainte de izbucnirea crizei - revin din nou in centrul atentiei.
"Unele companii castiga bani dintr-o serie de operatiuni privite anterior ca fiind neatractive si cu un nivel de profitabilitate scazut", a declarat John Colon, consultant in cadrul Greenwich Associates. "Oamenii isi economisesc lichiditatile, l