Extinderea Palatului Victoria, actualul sediu al Guvernului Romaniei, proiect initiat in 2007, intarzie din motive birocratice, insa arhitectii olandezi care au proiectat noua cladire spun ca proiectul este o necesitate, avand in vedere ca vechea cladire trebuie consolidata deoarece riscul seismic este ridicat.
Potrivit expertilor din constructii, in situatii de criza statul este cel care trebuie sa impulsioneze investitiile in acest sector prin inceperea constructiei de cladiri administrative, scrie lunarul Business Construct, care va aparea joi, 26 martie, impreuna cu ZF.
"Suntem increzatori ca proiectul pana la urma se ve dezvolta. Pentru moment este mai degraba o problema de birocratie, iar in vremuri de criza, majoritatea guvernelor tind sa-si restranga cheltuielile, dar noua cladire este o necesitate pentru o mai buna desfasurare a activitatii in Guvern. De asemenea, pentru vechea cladire sunt necesare lucrarile de reabilitate deoarece prezinta risc seismic", a declarat Pero Pujiz, reprezentantul firmei olandeze de arhitectura Architekten Cie. Suprafata intregului ansamblu va fi de aproximativ 30.000 de metri patrati, ceea ce ar reprezenta o dublare a suprafetei actuale de lucru.
Lucrarile de extindere a Palatului Victoria au fost atribuite in vara lui 2007 firmei de arhitectura din Amsterdam, iar sefii de proiect au fost desemnati Branimir Medic si Pero Puljiz. Planul architectural a fost selectat de o comisie formata din noua experti, dintre care doar patru romani, in urma unui concurs international de proiecte, la care au mai participat companii de profil din Franta, Marea Britanie si Germania.
In calitate de castigatori, arhitectii olandezi au intocmit studiul de fezabilitate, proiectul tehnic si de executie si vor asigura asistenta tehnica pe tot parcursul realizarii lucrarilor. La inceputul proiectului valoarea totala a con