Numărul celor care nu au reţea de canalizare trece de 65.000 Potrivit unei statistici furnizate de Consiliul Judeţean Gorj, cei mai mulţi dintre gorjeni trăiesc ca în Evul Mediu. Nu au apă curentă şi nici canalizare. Bărbăteşti, Bălăneşti, Albeni, Bengeşti-Ciocadia, Brăneşti, Berleşti, Bumbeşti-Piţic, Bolboşi, Borăscu, Dănciuleşti, Dragoteşti, Ioneşti, Jupâneşti, Logreşti, Licurici, Negomir, Săuleşti, Stejari, Slivileşti, Stoina, Teleşti, Turcineşti, Văgiuleşti, Valdimir sunt localităţile care nu au apă curentă.
Cele mai multe dintre comune au doar câteva sate racordate la apă. Chiar dacă au fost începute lucrări de alimentare cu apă în cele mai multe sate, primarii sunt sceptici privind continuarea acestora cunoscute fiind problemele financiare. Primarii explică nivelul de trai al locuitorilor dând vina pe lipsa banilor.
Banii europeni, singura speranţă
Aceştia mai spun că nu au nicio şansă să primească bani de la judeţ sau de la Guvern pentru apă şi canalizare. Soluţia, este realizarea de proiecte, însă angajaţii primăriei reuşesc cu greu să facă un proiect eligibil.
„Am depus acum un proiect pe măsura 3.2.2 şi sper să obţinem fonduri pentru canalizare, apă şi pentru asfaltarea unei porţiuni de drum. De 4-5 ani tot cer la judeţ bani însă fără rezultate. Acum singura şansă pentru un trai mai bun sunt proiectele prin care putem lua bani de la Uniunea Europeană. Noi am mai făcut unul, însă nu am primit finanţare. Aşteptăm acum răspuns în aprilie“, a declarat primarul din Borăscu, Constantin Ţucu.
Primarul din Slivileşti ne-a declarat că până la apă şi canalizare mai durează ceva timp. „Este foarte adevărat că niciunul dintre cele opt sate nu are apă şi canalizare. Ştiu că este necesar, însă nu am avut cu ce. Am şcolile la pământ, infrastructură la fel. Am zis să fac astea întâi şi apoi canalizare şi apă“, ne-a declar