Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Nr.1 Craiova a afirmat că, pe vreme de criză, înfiinţarea Centrului de Transplant nu mai este o prioritate. „Noi acum ne canalizăm pentru cheltuieli de personal, ne străduim să avem medicamente în spital, aparatură de calitate. Centrul necesită investiţii prea mari, pe care noi nu le avem”, este justificarea dr. Calangiu. Aceeaşi conducere a spitalului anunţa, în ianuarie 2008, că spitalul se află în faza de evaluare a costurilor în ceea ce priveşte dotarea destinată centrului. În 2009 însă planurile s-au schimbat.
„Noi am încercat să facem tot posibilul pentru ca aceste secţii să fie o realitate. Bugetul este mic. Ne dorim foarte mult să deţinem, în Craiova, un Centru de Transplant, dar noi trebuie să ne gândim cum să trecem cu bine de criză”, a completat dr. Cristina Calangiu.
Despre luna sau anul în care centrul ar putea fi terminat, managerul ne-a dat explicaţii. „Nu avem cum să ştim când sau dacă acest centru o să fie finalizat, în Craiova. Mai este o problemă: pentru implementarea proiectului este nevoie de o pregătire suplimentară a personalului medical. Doctori competenţi avem, numai că aceştia ar trebui să ajungă la Bucureşti să urmeze o serie de cursuri. Pentru a realiza un transplant de rinichi, unui medic ar avea nevoie de aproximativ şase luni de pregătire, dar nouă ni s-au solicitat doi ani. Nu mi se pare normal. În plus, toate documentele şi avizele au nevoie de timp”, a completat managerul SJU Craiova.
Spaţiu şi personal există, aviz nu
Directorul medical al spitalului, dr. Bogdan Fănuţă, spune că un centru de transplant este o necesitate în condiţiile în care există medici, personal auxiliar şi spaţiu. „Ultimul demers la Ministerul Sănătăţii a fost în decembrie, anul trecut. Este o situaţie dificilă cu acest proiect. Avem chiar un medic ce i