Marian Sârbu, ministrul Muncii, a declarat că numărul şomerilor va ajunge în 2009 la 800.000. Reprezentanţi ai Executivului şi ai sindicatelor s-au întâlnit ieri cu cei ai FMI pentru a discuta despre disponibilizări şi îngheţarea salariilor bugetarilor. „Emiluţ, Emiluţ, te-am crescut şi tu ne iei ultimul bănuţ”, „Te-am trimis la Capitală cu tam-tam şi multă fală. Ne tratezi cu mult dispreţ, nu mai pui pe noi un preţ”, au scandat ieri în stradă sute de sindicalişti clujeni nemulţumiţi că actualul premier, Emil Boc, fost primar în Cluj-Napoca, a tăiat sporurile angajaţilor din sistemul bugetar.
Peste 3.000 de sindicalişti din toată ţara, afiliaţi la Confederaţia Sindicală Cartel Alfa, au pichetat prefecturile în semn de protest faţă de ordonanţa anticriză prin care le sunt diminuate veniturile.
La Bucureşti, protestatarii au demonstrat în faţa Ministerului Muncii şi a sediilor partidelor aflate la guvernare. „Sunt hoţi cei care ne conduc. Vedem de la o lună la alta cum ne scade salariul, nu se poate aşa ceva. Soluţiile să le găsească economiştii, e treaba lor, nu a noastră!”, a spus cu năduf una dintre participantele la demonstraţie.
Fondul de Şomaj, suplimentat
După trei ore de discuţii cu protestatarii, ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat că a cerut o suplimentare a fondului de şomaj cu 500 de milioane de lei, sumă necesară în condiţiile în care numărul de 525.000 de şomeri estimat iniţial pentru acest an va fi mai mare cu 200.000-300.000 de persoane.
Sârbu a explicat că aceşti bani vor fi folosiţi pentru asigurarea numărului suplimentar de indemnizaţii de şomaj, întrucât perioada de acordare a fost extinsă cu trei luni, dar şi pentru promovarea unor măsuri de formare profesională a celor rămaşi fără loc de muncă.
Sporurile, maximum 25% din salariu
Bugetul Mi