Şefii centrelor de plasament sunt nevoiţi să facă economie la masa celor peste 70.000 de copii.O hotărâre de guvern emisă în 2008 prevede că micuţii cu vârste sub patru ani primesc zilnic hrană în valoare de şase lei, iar cei până în 18 ani au un meniu în valoare de 8,3 lei. În subordinea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu se află în acest moment 11 centre de plasament, în care sunt îngrijiţi peste 300 de copii. Alimentaţia lor este tot mai săracă de când moneda naţională s-a devalorizat în raport cu euro. Potrivit şefilor centrelor, sumele primite acoperă cam jumătate din necesar.
„De opt lei ce poate mânca un copil? Banii sunt foarte puţini pentru acoperirea meselor zilnice, la preţurile care sunt acum”, a spun Mara Niţoi, şefa Centrului de Plasament „Gulliver”, unde sunt îngrijiţi 36 de copii.
Din suma alocată, copiii trebuie să primească trei mese zilnice şi o gustare. Un mic dejun cuprinde de obicei două felii de pâine cu unt, salam şi ceai, la prânz primesc o ciorbă, felul doi trebuie gătit cu carne şi ca desert un fruct sau ceva dulce. Până la cină, copiii mai primesc şi o gustare la ora 16.00, o napolitană sau un fruct, iar ultima masă conţine o mâncare gătită, plus o felie de pâine şi o cană de ceai.
Prăjituri de la parastas
În lipsa banilor, mâncarea copiilor a ajuns în ultimul timp să se bazeze pe cartofi, orez sau câte o zeamă lungită. „Pentru a reuşi să asigurăm o masă decentă acestor copii, ar trebui să primim cam 14-15 lei zilnic”, a spus Livia Bădescu, directorul Centrului de Plasament din Mediaş.
Administratorii Centrului rezidenţial „Sf. Constantin şi Elena” din subordinea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Argeş stabilesc meniul pe săptămâna următoare în fiecare zi de vineri. „Nu ne încadrăm de fiecare dată în cei 8,3 lei pe copil. Încer