Trăiesc de pe o zi pe alta, mănâncă toată familia dintr-o farfurie, iar carne nu văd decât la televizor sau prin reviste. Se încălzesc cu sobe pe lemne, fac baie la comun şi nu au apă curentă. Aşa este viaţa în Orşova, oraşul de pe malul Dunării cu cel mai mare potenţial turistic din judeţul Mehedinţi.
Localnicii din Orşova învaţă zi de zi lecţia de supravieţuire. Oraşul, frumos şi liniştit, zace în sărăcie. Oamenii duc o luptă grea cu viaţa şi nu mai au nici o speranţă că într-o zi se va schimba în bine.
Şomajul domneşte în zonă, iar localnicii aleargă plini de speranţă atunci când află de vreun post liber. Aceşti oameni trăiesc totuşi într-o ţară europeană, în care drepturile omului ar trebui respectate şi fiecare ar trebui să aibă dreptul la o viaţă normală, la un serviciu.
Cea mai sărăcăcioasă zonă a Orşovei este strada unde se află blocul California. Aici trăiesc în condiţii mizere familii de etnie romă. Cum intri pe scara imobilului, esti întâmpinat de urlete, manele şi mizerie. La orele prânzului, lumea mişună pe scări. Vorbesc urât, înjură, se scuipă între ei. Cei mici se bat pe o bucată de pâine. Nimeni nu are un loc de muncă.
„Mâncăm ce putem şi pe unde apucăm. La ăştia mici le mai dau şi oamenii de pe stradă câte o pâine, un pachet de biscuiţi, dar cum să le luăm copiilor de la gură?! Cu ce sunt ei vinovaţi că s-au născut în mizeria asta? Nu îi pasă nimănui de noi. Primăria ştie doar să ne ceară bani pe cât mai multe taxe. Nu ne întreabă nimeni când am mâncat ultima dată o bucată de carne sau o pâine proaspătă“, spunea o tânără cu ochii plini de lacrimi.
În Orşova, nu mai există încălzire centralizată de aproape opt ani. De atunci, fiecare a încercat să se descurce pe cont propriu. Cei mai mulţi şi-au construit sobe în apartamente şi au stive de lemne pe balcon. Orşova este cunoscută drept oraşul burlanelor şi al sobelo